Paul de Leeuw SPEELLIJST

TROOSTP’RIJST’GERECHT: GROENTE-RISOTTO

• Risottorijst
• Venkel
• Ui
• Verschillende groentes als paprika,bleekselderij,champignons, prei.
• Bladpeterselie/basilicum
• Parmezaanse kaas
• Roomboter
• Noillyprat/droge martini
• Groentebouillon van een paar blokjes.

Dit gerecht vergt voorbereiding, rust in de tent en plezier in koken. Ik had vroeger nooit zin in risotto maken omdat ik dacht dat het wel niet zou lukken, maar nu na het een keer geprobeerd te hebben is het een feest om te maken en goed te combineren. De basis is een venkel en een uitje zeer fijn gesneden. Zorg dat je een bouillon paraat hebt. Voor groente een groentbouillon, of champignons bouillon. En voor andere risottos, kun j e ook kippenboullon nemen of een runderbouillon. Its up to you!!
Je zweet het uitje met de fijn gesneden venkel en doet daar ook een geknepen knoflookteen bij. Daarna blus je het af met Noilly Prat of dry martini. En laag het vuur. Dan voeg je de risottorijst toe en je husselt het door elkaar. De risotto is glazig en dan voeg je een soep-lepel bouillon toe. En de bouillon gaat op in de korrel. En je moet niet teveel roeren. Rust in de risotto pan, en langzaam voeg je weer de bouillon toe.
Maar als je een groenterisotto maakt ga je meer groentes toevoegen. Bv doperwten ( niet uit blik maar de ongekookte, hebben langer tijd nodig) een gesnipperd stukje bleekselderij, een klein gesneden worteltje, wat rode paprika en fijn gesneden verschilldende soorten champignons ( op het laatst, want de champignons moet een beetje kraken in de mond)
Je gaat door met de bouillon toevoeg en af en toe roeren. En dan ga je proeven. Het korreltje moet beetgaar zijn. Niet te soeperig. En pas op dat je niet teveel bouillon toevoegt want dan wordt het papperig… Is het drogig, dan zit je goed, want voeg dan een lekkere lepel roomboter toe, of wat room en haal de pan van het vuur. Zorg dat je de parmezaanse kaas al geschaafd hebt.
Pak een diep warm bord en doe daar een flinke lepel risotto in en bestrooi hem met ruim parmezaanse kaas. Gelijk opdienen. Evt nog wat basilicum of bladpeterselie.