Paul de Leeuw SPEELLIJST

4 Sterren door NU.NL voor De Leeuw zingt Long!

Programmamaker en zanger Paul de Leeuw had de wens om liedjes van Robert Long op plaat te zetten, nadat bleek dat zijn werk slecht verkrijgbaar is. Het resulteerde in een album vol verrassende samenwerkingen.

De Leeuw nodigde onder meer The Common Linnets, Eric Vloeimans, Marcel de Groot, Carel Kraayenhof en New Cool Collective uit om de liedjes van Robert Long nieuw leven in te blazen.

Het album De Leeuw Zingt Long werd geproduceerd door John van Eijk, die eerder al diverse albums en singles met De Leeuw maakte.
Topnummers:

1. Allemaal Angst
De oorspronkelijke uitvoering van het liedje Allemaal Angst is te vinden op Robert Longs eerste soloalbum Vroeger Of Later, nadat hij de groep Unit Gloria verliet. Zes van de tien liedjes van Vroeger Of Later zijn door De Leeuw opnieuw opgenomen, maar het opgewekte Allemaal Angst (in een soort swingversie) past hem het beste.

2. Jij Wou Mij Totaal
De liedjes van Robert Long gaan vaak over (open) relaties en seksualiteit, waaronder dit vrolijke Jij Wou Mij Totaal, afkomstig van de elpee Dag Kleine Jongen uit het najaar van 1983. Paul de Leeuw maakt een zonnige herbewerking van het nummer met het Nederlandse jazzcombo het Rosenberg Trio.

3. Liefste, M’n Liefste
Van het album Vroeger Of Later werden in Nederland en België meer dan een half miljoen stuks verkocht, een immens aantal. Toch is er geen enkele hit op het album te vinden. Desondanks is Liefste, M’n Liefste een geliefd liedje, dat vaak in de Top 2000 te vinden is. De Leeuw doet in zijn versie de intimiteit van het liedje recht aan.
Plus- en minpunten:

Uit de uitvoeringen die De Leeuw van de liedjes maakte, blijk enorm veel respect voor Robert Long. Gastbijdrages van zangeres Ruth Jacott (de duet Waar Wou Je Heen Gaan) en rapper Typhoon (Levenslang) geven de liedjes in kwestie zelfs extra diepgang. Naast de ernst van sommige stukken, spat van andere liedjes het plezier af.

Beoordeling: 4 sterren
Door: NU.nl/Pierre Oitmann