Paul de Leeuw SPEELLIJST

Gebakken tong (met fileertips)

• 4 tongen schoongemaakt door de visboer
• melk
• bloem met peper/zout
• ruim roomboter

Zet een schaal met melk klaar en een platte schaal met bloem/peper en zout.
Was de tongen onder de waterkraan en leg ze in de melk. Dep ze droog met keukenpapier en leg ze in de bloem/peper en zout. Haal hem eruit en laat de bloem eraan kleven.
De grote koekenpan heeft de boter doen smelten en als het bruist leg je de tong erin en laat hem 8 minuten bakken. Hou het in de gaten, qua vuur.. De boter mag niet verbranden. Draai hem na 8 minuten om (niet steeds om en om draaien, dan lijkt het op spartelen en dat heeft de tong, voordat ze gevangen werd al lang genoeg gedaan)
Knijp er een halve citroen over uit. Haal hem na de 2e keer 8 minuten uit de pan en in de oven van 100 graden> Zodat tie warm blijft…

Als je alle tongen hebt gebakken dan leg je hem op het bord…
Je pakt het vis mes en de vork of lepel.
En snijdt met het vismes van staart tot kop. Dan zie je de vinnen aan de zijkant en die snijd je los van de filetjes. Kijk er dan goed naar.. En de boven kant als de kant van de staart maak je los. Je ziet iets bruins misschien, links onder de afgehakte kop, dat is kuit (of homp) en dat verwijder je. Dan kun je langzaam de 2 filetjes van boven eraf halen. Dus blijft er, als je van boven kijkt, een graat over met daaronder nog vis. Dus draai je hem langzaam om en je herhaalt hetzelfde. Je krijgt dus 4 filetjes.

Heerlijk met gebakkenaardappels en een krop sla met alleen wat lente uitjes en een dressing van 3 delen olie,1 deel azijn, peper, zout,lepeltje suiker, klein beetje mosterd, wat citroen en een teentje knoplook.
Je kunt ook wat bladpeterselie over de tong snipperen en een halve citroen er naast leggen.