Paul de Leeuw SPEELLIJST

Lamskoteletjes met Excuuscous

Sinds ik verslaafd ben aan slagerij Stut te Blaricum ( en ook slager de Vries in Laren) maak ik zelden zelf lam. Dat komt omdat hij een recept heeft van lamscoteletjes die qua marinade onovertroffen is. Soms vragen vrienden die we uitnodigen om te eten: “Doe je dan die coteletjes weer?” Daarom is dit het beste excuus eten. Koop ze bij slager Stut ( en doe hem de groeten van mij) Maak een grill pan gloeiend heet en leg de lamscoteletjes erop. Als je de laatste erop legt, moet je de eerste gelijk weer omdraaien. Wanneer dat gebeurt is pak je de eerste eraf en leg je op een grote schaal. Uiteindelijk leg je ze in een oven van 100 graden ( houd je van doorgebakken coteletjes dan moet het langer, maar het is niet echt lekkerder. Ze moeten nog een beetje rood zijn)

EXCUUSCOUS
Het is een raar gerecht, maar het kan heerlijk smaken als het fris is. En er meer mee wordt gedaan dan alleen maar couscous. Dan heb je het idee of je een hap sahara aan het eten bent.
Bereid de couscous voor zoals op het pak staat aangegeven. Vaak couscous met warm water. Maar doe in het warme water bv een champignonbouillonblokje. Snijdt een kom kommer overdwars. Met een lepel lepel je de pitjes en het waterige binnen eruit. Je snijdt hele hele kleine blokjes. Ook de zaadlijsten van een rode pepertje haal je weg en ook die snijd je pielerig klein en dat doe je ook met een groene paprika en een lente uitje. ALs de excuuscous een beetje opgestijfd is hussel je er de groentetjes doorheen. Of je maakt een bakje met 2 eetlepels yoghurt, 1 eetlepe crème fraiche, wat gesneden koreander, munt en een geperst knoflookteentje.
Dat kan je er dan door heen husselen. Je kunt het ook apart serveren en het bakje yoghurt/koreander/mintmeuk ernaast serveren