Paul de Leeuw SPEELLIJST

Rode kool schotel met een halve kip

• 1 rode kool , ongeveer een kilo
• 6 kruidnagels gestoken in een appel.
• zout , 2 laurierblaadjes, 2 jeneverbessen ,
• 2 eetlepels azijn , wat boter, theelepeltje suiker, wat kaneel en een lepel stroop.

• 1 eetlepel boter ,
• 1 theelepel suiker ,
• 3 appels geschild en in partjes verdeeld ( of een half potje appelmoes)

HOE KOMEN WE TOT DE RODE KOOL?

Maak de rode kool school en snijd het heel erg fijn. Kan netjes kan grof.Maar doe het met plezier. Hoe fijner de kool gesnede, des te blijer de pan in. . Doe de rode kool in de pan.
Verder in de pan: 1,5 dl water, 2 theelepels zout, kruidnagels in een appel, laurierblaadjes, jeneverbessen, kaneel,( en evt stroop en azijn)
Schep door elkaar en breng aan de kook. Laat het met de deksel op de pan ongeveer 1 uur heel zachtjes koken. Schep af en toe om.
Schil intussen de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in vieren
Schep de appelstukjes door de rode kool. Met de deksel schuin op de pan de kool nog ongeveer een half uur gaar koken en het teveel aan water laten verdampen. Af en toe omscheppen.
Schep de boter door de rode kool en laat nog 5 minuten stoven. Verwijder de kruidnagels, jeneverbessen en het laurierblaadje.
Breng de rode kool op smaak met zout, suiker en eventueel een scheutje azijn.
Hier serveren we gekookte aardappelen bij. En dat is niet zo moeilijk. Het enige. Vraag om de kruimelige aardappel. Kook ze , en afgieten daarna nog onder een laag vuurtje droogkoken.
Meestal wordt bij de rode kool een sudderlapje gemaakt. Wij gaan voor de kip. Koop niet een hele grote kip. Want we delen een kip met z’n tweeen. Geen compromissen doen nu, want het is heerlijk om aan zo’n lekkere halve kip te gaan beginnen met de gedachte: ‘helemaal voor mij alleen”